Szkolenie specjalistyczne
ŻYWIENIE KONI W REHABILITACJI – ZDROWIE ZACZYNA SIĘ OD PASZY I ŚWIADOMEJ SUPLEMENTACJI
Terminarz
29-30.11.2025
Cel kursu
Głównym celem szkolenia jest zapoznanie się z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi żywienia koni w rehabilitacji oraz zdobycie wiedzy, pozwalającej na samodzielne dobieranie pasz i suplementów do zapotrzebowania konia.
Do kogo skierowany
Program szkolenia został opracowany w formie przystępnej do nauki, pozwalającej na uporządkowanie wiedzy z zakresu żywienia koni w praktyce. Szkolenie umożliwi zdobycie umiejętności samodzielnej oceny kondycji BCS konia oraz przygotowania baru ziołowego i misek ziołowych, dostosowanych do konkretnych jednostek chorobowych. Szkolenie prowadzone jest dla max 12 osób.
Ilość godzin
Dwudniowe szkolenie obejmuje 14 godzin w tym: 9h zajęć teoretycznych i 5h zajęć praktycznych. Szkolenie kończy się zdobyciem certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo.
Prowadzący
Mgr inż. Martyna Wieliczko – zootechnik w specjalności Produkcja pasz i doradztwo żywieniowe. Od 2018 roku pracuje jako dietetyk koński, pomagając właścicielom koni w prawidłowym bilansowaniu dawek pokarmowych dla koni hodowlanych, rekreacyjnych, sportowych oraz koni po kontuzjach i kolkach klinicznych. Absolwentka studiów podyplomowych Hodowla Koni i Jeździectwo na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Uczestnik licznych konferencji i kursów specjalistycznych. Od 2024 roku licencjonowany trener Centrum Szkoleniowego Biomechaniki Jeźdźca i Treningu Uzupełniającego „Świadomy Dosiad”.
Koszt
Cena kursu – 1100 zł brutto. W ramach szkolenia zapewnione są materiały szkoleniowe oraz przerwy kawowe.
Noclegi i wyżywienie
W stajni Wierzbna Biały Las dostępny hotel i restauracja
www.bialylas.pl
Program kursu
Dzień I
I część
1. Wprowadzenie do żywienia koni: omówienie budowy układu pokarmowego, przebieg procesów trawiennych.
2. Składniki pokarmowe w diecie koni: węglowodany strukturalne i niestrukturalne, białko, tłuszcze, minerały i witaminy.
3. Komponenty paszowe- białkowe, włókniste, energetyczne i mineralne komponenty paszowe. Jak czytać etykiety suplementów i pasz komercyjnych?
4. Podstawowe jednostki chorobowe, jak je rozpoznać i jak sobie z nimi radzić – choroba wrzodowa, insulinooporność, EMS, zespół Cushinga, PSSM, astma.
5. Systemy utrzymania koni i ich wpływ na żywienie- jak wybrać pensjonat dla konia z perspektywy żywieniowej.
6. Ocena kondycji BCS- przeprowadzenie wywiadu, właściwa ocena kondycji BCS, wprowadzanie zmian żywieniowych.
II część
7. Ważenie koni, porównanie pomiarów masy ciała z odczytami z taśm pomiarowych, ocena kondycji BCS- zajęcia praktyczne.
Dzień II
I część
1. Żywienie koni w postępowaniu klinicznym.
2. Żywienie i suplementacja koni w rehabilitacji.
3. Żywienie i suplementacja koni starszych po kontuzjach.
4. Zioła w żywieniu koni- idea baru ziołowego i miski ziołowej.
II część
5. Bar ziołowy, miska ziołowa: przygotowanie podstawowego baru ziołowego,
przygotowanie misek ziołowych dostosowanych do konkretnych jednostek
chorobowych i koni kontuzjowanych- zajęcia praktyczne.